ES FAR CULTURAL (Menorca, Illes Balears)
F de Formació, A de Art, R de Recerca. Es FAR es dedica a la transformació social a través de la creació d’una xarxa cultural i artística per apropar les illes a través de la cultura. Gestiona una residència d’artistes i crea projectes culturals innovadors com en MENORCA DOC FEST (Festival de fotografia i cinema documental), o ARTS AL NORD (Festival de música i art a llocs emblemàtics del nord geogràfic de Menorca) i el projecte de ràdio cultural RÀDIO FAR.
- ILLES D’ART. Residència de creació artística a Menorca amb exposició
Col·lectiva itinerant a Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera. 5 edicions, des del 2015-. Actualment en la 5a edició. Ianuguració de l’exposició col·lectiva 1 de març 2020 al Casal Solleric (Mallorca).
- MENORCA DOC FEST. Festival de fotografia i cinema documental. Primera edició el novembre 2019.
- LA NIT DEL VIATGER. 9 edicions d’aquest festival de cinema d’aventura i viatges de viatger d’arreu del món. (2009-2018). El projecte s’ha transformat cap al Menorca DOC FEST, donant més pes a la fotografia documenta.
- ARTS AL NORD. 3 edicions, 2017 i 2019. Cicle de música i art al nord de Menorca on es programen concerts de músics emergents de Catalunya i Balears amb possibilitat d’introduir també un grup de l’Euroregió per l’edició ARTS AL NORD 2020 en motiu del projecte DELTA.
Pàgina web.
EL KONVENT
El Konvent és un antic convent de monges de finals del segle XIX reconvertit en un centre artístic multidisciplinar. És un espai per l’art, però a diferència d’altres, també és una manera de fer i entendre la cultura arrelada al territori. La seva funció principal és la mediació cultural a través de la creació i difusió artística amb la voluntat de dignificar l’entorn, un paisatge únic mutant, on el contingut i el continent sovint no encaixen.
L’essència del projecte és la llibertat, fet que implica renunciar a molts dels requisits de la gran majoria d’organismes oficials. El Konvent s’autogestiona, té les seves forces centrípetes i centrífugues, una idiosincràsia particular que s’ha convertit en un model de referència. L’escala de treball és glocal amb un enfocament que busca la suma d’aportacions de diverses disciplines per esdevenir revulsiu cultural.
El punt de partida és la resiliència, no contemplem requisits preestablerts ni limitadors pel què fa a la producció artística. Oferim el que tenim: un espai singular que disposa d’instal·lacions per a tot tipus d’activitat, sigui individual o col·lectiva, així com uns espais comuns per facilitar l’intercanvi i la interacció social.
A canvi, cerquem propostes que aportin una mirada renovada al món de la creació cultural. Estem oberts a aquells projectes que enriqueixin el discurs artístic, ens agraden les idees inacabades, les aventures inimaginables i la complicitat irreverent amb l’espectador.
JISER REFLEXIONS MEDITERRÀNIES (Barcelona, Catalunya)
JISER que significa “pont” en àrab que té per objectiu la promoció de la creació artística i l’ús de l’art com a eina de transformació social en l’espai mediterrani, a través de la realització d’activitats conjuntes que afavoreixin l’intercanvi i l’apropament entre les diferents realitats artístiques i culturals de la regió.
- Residències de Creació BCN>TNS>ALG. Projecte de residències creat el 2010, que ha donat l’oportunitat a 22 artistes fins ara de desenvolupar, produir i exposar un projecte personal a les ciutats de Barcelona, Tunis i Alger.
- Taula / طاولة, iniciada el 2017, amb l’objectiu de crear un espai de reflexió i discussió sobre les arts, la cultura i la investigació en ciències humanes i socials a la Mediterrània. Tindrem diverses reunions on volem construir ponts entre la ciutat de Barcelona i altres punts de la regió per fomentar l’intercanvi de perspectives, projectes i metodologies que s’estan produint avui.
- MURAL / LOCAL és una acció que proporciona a un artista cada any la paret que es troba al pati del taller de Jiser, amb una superfície de 80 m2. Aquest any hem celebrat la tercera edició amb la paret d’Ed Oner, un jove artista de Casablanca.
Pàgina web
LA PROVIDENCE
La Providence Centre Català d’Art Vivant és un espai d’exposicions i difusió cultural, a més d’una residència artística que propicia la creació d’art contemporani “des d’aquí i d’altres llocs”. Ubicada a la Casa Descatllar (casa històrica catalana) d’Ille sur Têt, al sud de França.
Projecte : Treballem tant amb artistes transfronterers com internacionals, montem exposicions i acollim residències, fem intervencions a les escoles i collegis i acollim els joves per tallers artístics. collegi, participem a programmes d’itinerències artístiques amb el suport de l’euroregió Balears-Catalunya-Occitània.
Fb